Subskrypcja

Jaką metodę wędkowania preferujesz?

Lipień pospolity

Atlas ryb » Lipień pospolity




Lipień pospolity (Thymallus thymallus) - należy do rodziny ryb łososiowatych. Jego naturalnym siedliskiem są rzeki górskie zwane krainą lipienia. Charakterystyczną cechą lipienia jest jego płetwa grzbietowa, szczególnie duża u samców w okresie rozrodu, oraz łuski, które w odróżnieniu od łusek innych ryb łososiowatych są znacznie większe i mocno osadzone. Mają one kształt regularnych sześciokątów. w płetwie grzbietowej znajduje się 4-7 twardych promieni i 13-17 miękkich, w płetwie odbytowej odpowiednio 2 - 4 twarde i 8 - 11 miękkich. Młode osobniki są barwy srebrzystej z zielonkawym odcieniem. Dorosły lipień jest złotawy z zielonkawym odcieniem i z dużą liczbą czarnych plamek na grzbiecie i bokach. Na płetwie grzbietowej czarne plamy są poukładane w szachownicę. Jest rybą charakterystyczną dla podgórskich odcinków rzek. Występuje stadnie. Tarło przebiega wczesną wiosną, gdy temperatura wody wynosi 8 - 10 °C, na dnie żwirowatym. Samica składa 2000 - 5000 jaj. Pokarm stanowią wodne zwierzęta bezkręgowe, owady opadłe na powierzchnię wody, larwy chruścików. Osiąga średnio masę 0,5 - 0,75 kg. Rzadko dorasta do długości 45 cm i masy 1,5 kg. Jego mięso jest bardzo smaczne i ma specyficzny zapach. Lipienia łowimy przeważnie na muchę. Ma on duże znaczenie ze względów sportowych. Połów lipienia na muchę jest zaliczany do metod wymagających największego kunsztu wędkarskiego i najwyższych kwalifikacji.